Datuk R Ramanan Tertubuhnya Parti Barisan Nasional

Datuk R Ramanan - Barisan Nasional

Datuk R Ramanan – Parti Keramat Barisan Nasional

Barisan Nasional adalah partai politik sayap kanan di Malaysia yang diasaskan pada tahun 1973 sebagai gabungan partai sayap kanan dan pusat. Ia adalah parti terbesar di Parlimen Malaysia. Pengerusi Parti Najib Razak telah menjadi Perdana Menteri Malaysia dari 3 April 2009. Di peringkat negeri, ia juga merupakan parti terbesar dalam 10 daripada 13 dewan perundangan negara Malaysia.

Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan Serang Pasangan Suami Isteri yang bergelar Dato’ Sri

Barisan Nasional mempekerjakan model pemerintah yang sama antara pendahulunya dengan koalisi Perikatan tetapi pada skala yang lebih luas, dengan sehingga 14 parti politik komunal yang terlibat dalam gabungan pada satu ketika. Ia menguasai politik Malaysia selama lebih tiga puluh tahun selepas ia diasaskan, tetapi sejak tahun 2008 telah menghadapi cabaran yang lebih kuat dari parti pembangkang, terutamanya pakatan Pakatan Rakyat & Pakatan Harapan. Bersama dengan pendahulunya (Perikatan), ia dianggap sebagai parti gabungan pemerintah yang paling lama dalam dunia demokrasi.

Datuk R Ramanan - Barisan Nasional

Datuk R Ramanan – Sejarah Parti Barisan Nasional

Pembentukan

Barisan Nasional adalah pengganti terus kepada gabungan parti Perikatan tiga parti yang dibentuk Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), Persatuan Cina Malaysia (MCA), Kongres India Malaysia (MIC). Ia diasaskan selepas pilihan raya umum 1969 dan rusuhan 13 Mei. Parti Perikatan menjadi lemah dalam pilihan raya 1969 kepada parti-parti pembangkang, khususnya parti baru Parti Tindakan Demokratik dan Gerakan, dan Parti Islam Pan-Malaysia (PAS). Walaupun Perikatan memenangi majoriti kerusi, ia mendapat kurang daripada separuh undi popular, dan ketegangan antara komuniti yang berbeza menyebabkan rusuhan dan pengisytiharan keadaan kecemasan. Selepas Parlimen Malaysia menyusun semula pada tahun 1971, rundingan bermula dengan bekas parti pembangkang seperti Gerakan dan Parti Progresif Rakyat, kedua-duanya menyertai Perikatan pada 1972, dengan cepat diikuti oleh Parti Islam Pan-Malaysia (PAS).

Pada tahun 1973, Parti Perikatan digantikan oleh Barisan Nasional. Barisan Nasional, termasuk parti serantau dari Sabah dan Sarawak (Parti Perikatan Sabah, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), dibentuk sebagai gabungan besar 11 parti di bawah kepimpinan Perdana menteri Tun Abdul Razak. Ia didaftarkan pada bulan Jun 1974 untuk bertanding pada pilihan raya umum 1974, yang dimenanginya dengan kejayaan yang besar.

  • Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan Sokong APEC Travel Kad di Malaysia

Datuk R Ramanan – Barisan Nasional Dahulu dan Sekarang

1977-2007

Pada tahun 1977, PAS diusir dari Barisan Nasional berikutan pemberontakan di dalam badan perundangan negeri Kelantan terhadap ketua menteri yang dilantik oleh kerajaan persekutuan. Barisan Nasional bagaimanapun memenangi pilihan raya umum 1978 dengan meyakinkan, dan terus menguasai politik Malaysia pada 1980-an dan 1990-an walaupun terdapat kerugian dalam pilihan raya negeri, seperti kehilangan Kelantan ke PAS, dan Sabah ke Parti Bersatu Sabah.

Menjelang tahun 2003, Barisan Nasional telah berkembang menjadi gabungan yang dibentuk oleh lebih daripada sedozen parti komunal. Ia dilakukan dengan baik pada pilihan raya umum 2004, memenangi 198 daripada 219 kerusi.

Walaupun Barisan Nasional tidak pernah mencapai lebih daripada 67% undi popular dalam pilihan raya dari tahun 1974 hingga 2008, ia mengekalkan dua pertiga majoriti kerusi berturut-turut di Dewan Rakyat sehingga 2008, mendapat manfaat daripada sistem pengundian pertama yang lalu.

Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan Berlawan Dengan VenueFx

2008-sekarang

Pada pilihan raya umum 2008, Barisan Nasional kehilangan lebih satu pertiga daripada kerusi Parlimen kepada Pakatan Rakyat, satu pakatan longgar parti pembangkang. Ini menandakan kegagalan pertama Barisan untuk memenangi dua pertiga supermajoriti di Parlimen sejak tahun 1969. Lima kerajaan negeri, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak, dan Selangor, jatuh ke Pakatan Rakyat. Perak bagaimanapun kemudian dikembalikan melalui keputusan mahkamah berikutan krisis perlembagaan. Sejak 2008, gabungan itu menyaksikan parti komponen bukan Melayu sangat berkurangan di Semenanjung.

Kerugian terus berlaku pada pilihan raya umum 2013, dan ia mencatatkan keputusan pilihan raya terburuk. BN kembali ke Kedah, tetapi kehilangan beberapa kerusi di Parlimen dan undi popular kepada Pakatan. Ia hanya memenangi 47% undi popular, tetapi berjaya memperoleh 60% daripada 222 kerusi Parlimen, dengan itu mengekalkan kawalan parlimen.